Before

Portman House

Media company Archant announced a significant investment funding the move of its Ipswich-based business to a new home. After exchanging contracts for the purchase of a new office in Princes Street, and for the sale of its current site in Lower Brook Street, Archant approached Burton Green to redesign the new office. This is a 1060m² two storey building situated in the heart of the emerging business sector within Ipswich, the ideal home for Archant’s Suffolk operation.

The brief was to provide a full working drawing package for the internal fit-out and a proposed layout which incorporated a main reception and waiting area, workstations for over 100 members of staff, cellular offices, meeting rooms, boardroom, informal meeting areas and breakout spaces for staff.

The scale and demands of the project required several design team meetings with the client team along with the property consultant, project manager and M&E consultants to ensure the brief was fully answered and that all details were covered before going out to competitive tender.

The internal aesthetic was chosen to be an industrial look, hinting to the heritage of the 100 year old building. Exposed timber ceilings, joists and steelwork were coupled with exposed mechanical and electrical services and used alongside sleek and contemporary polar glazing, bespoke joinery and striking items of loose furniture in order to provide a unique look and finish for the new office.

“Emma; I just wanted to say a particular thank you to you for your creative and practical designs – both at Maritime House and, particularly, Portman House. I think Portman House is just great and your concepts have worked perfectly. The building is rejuvenated and Archant has a new home in Ipswich. Project objectives achieved. Here’s wishing you every success for your business in the future.”

John Ellison, Director of Group Projects, Archant